Warzywa – źródło wielu cennych składników. Doceniane przez osoby na diecie i dietetyków. Jedną z grup warzyw są te nazywane krzyżowymi. Czym się cechują i wyróżniają?

Są to warzywa, do których grupy zaliczają się rośliny kapustne, liściowe, rzepakowate, a także oleiste i przyprawowe. Jako najpopularniejsze warzywa krzyżowe należy wymienić: brukselkę, jarmuż, kalafiora, brokuła, rzodkiewkę, rzepak, gorczycę, chrzan.

czerwona kapusta

Niewątpliwie ważną cechą tych warzyw są ich prozdrowotne właściwości. Posiadają dużą ilość witamin (na przykład A, C, B), które wspomagają organizm w walce z wolnymi rodnikami. Mogą się okazać przydatne w problemach z krzepliwością krwi, ponieważ zawierają witaminę K. Zawarty w nich sulforafan wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Krzyżowe warzywa cechują się także dużą zawartością antyoksydantów.

Jak widać, także warzywa należące do rodziny krzyżowych mają bardzo dobre działanie dla naszego organizmu. Tak jak ze wszystkim, należy jednak zachować umiar w ich spożywaniu. Dzięki temu nie zaszkodzą organizmowi, a znacznie wspomogą jego pracę.

Źródło: http://viadrina.pl/czy-warzywa-krzyzowe-moga-chronic-przed-nowotworem/