Codziennie spożywając pokarm, możemy wprowadzić do naszego organizmu metale ciężkie. Są one zawarte nie tylko w wodzie pitnej, ale także sporo pory ich jest w niektórych produktach spożywczych takich jak polecane tłuste ryby jak: tuńczyk, łosoś, miecznik. Metale ciężkie mają też skłonność do gromadzenia się w takich produktach jak: ryż brązowy, kakao, warzywa korzenne (ziemniaki) warzywa liściaste i owoce opryskiwane pestycydami i uprawiane na niekontrolowanych plantacjach. Ze względu na stosowane opryski i nawożenie duże ilości metali ciężkich zatrzymują się w takich warzywach jak pomidory, warzywa dyniowate i strączkowe oraz kapusta, kalafior. Hodowla zwierząt karmionych pasza produkowana przemysłowo na tzw. szybki uzysk mięsa, też jest „nafaszerowane metalami ciężkimi”.

Metale ciężkie kumulują się szczególnie w podrobach zwierząt (wątróbka i nerki). Warto zwracać uwagę na kupowane mięso, czy jest z ferm hodowlanych, czy z hodowli ekologicznych, które są poddawane większym kontrolom służb sanitarnych i weterynaryjnych. Pożywienie to jest droższe, ale warto w nie zainwestować, aby zaoszczędzić swój organizm i ochronić się w jakimś stopniu przed zatruciem metalami ciężkimi. Nadmierne piecie kawy, palenie tytoniu oraz nadużywanie alkoholu też zwiększają zagrożenie dostarczaniu do organizmu zwiększonej zawartości metali ciężkich.

Więcej – http://www.alureiter.waw.pl/zatrucie-metalami-ciezkimi/